Domači rokovski trojček

OGRINC Marjan, (Delo Pet 11.02.2005)
rokovski koncert

Erotični , Thunder Babies in Muškat hamburg
Channel Zero Metelkova, Ljubljana 05.02.2005

Nastop treh domačih rokovskih skupin na pustno soboto je bil spodoben koncertni večer skupin, ki sodijo v zadnjo zrelo glasbeno generacijo rokovskega ustvarjanja pri nas.

Ljubljanski Erotični so nastali že pred desetletjem, za več let razpadli, se spet zbrali in dandanes redko nastopajo. Očitno je večletni premor v zasedbi pevca, kitarista, basovskega kitarista in bobnarja povzročil svojevrsten prelom, saj od prepoznavnosti njihove nekdanje poetike ni ostalo veliko. Dokaj kratek nastop so pretežno sestavljale priredbe s kančkom njihovih skladb. Spodoben nastop pa vendarle ni dajal vtisa tiste notranje koherentnosti in koncertnega loka, ki bi to raven presegel. Predvsem je manjkala v preteklosti bogata, domislena in učinkovita kitarska govorica, ki je dajala posebno izrazno razsežnost njihovih nastopom. Vsaki skupini se pozna, če redko nastopa, pri Erotičnih pa sem dobil vtis, da trenutno šele raziskujejo lastno glasbeno izraznost, kot da so se odrekli že doseženi v preteklosti. Škoda.

Grosupeljski trio kitarista-pevca, basovske kitaristke in bobnarja Thunder Babies, ki je bil tudi iniciator večera, je nedavno v samozaložbi objavil svoj prvenec. Čeprav se za tovrstno glasbo pri nas uporablja popolnoma neustrezna oznaka garažni rock, je zvočno več kot očitno, da gre za sodobno razumevanje rokenrola. Dober občutek za oblikovanje pesmi, energično igranje, za spoznanje preveč spremljevalno in premalo prodorno bobnanje, izrazit in dovolj domiselen glasbeni jezik kitare, učinkovite in skladne, pretežno melodične, fraze basovske kitare in zavzeto petje so bile osnovne poteze njihovega nastopa. Ritmizirana, energična, z nevsiljivimi obrati in poudarki preprežena glasba je od vseh nastopajočih pustila najbolj izrazit in poln vtis.

Tudi začetki štajerske skupine Muškat hamburg segajo skoraj deset let nazaj in zasedba dveh kitaristov, basovskega kitarista (ki tudi poje), pevca in bobnarja je imela zelo eksploziven nastop s poetiko dodobra utemeljeno v hardcoru. Čvrst, uigran in udaren nastop je kar prekipeval od silovitosti zaradi skrajno intenzivne glasbe, ki sta jo nosila hiter tempo bobnov in nasploh močno nizanje kitarskih fraz. Odlična uigranost, kričaška moč glasov in notranja napetost kopičenja zvoka sta s premorom tu in tam kazala tudi na težkometalno dediščino, vse skupaj pa je izzvenelo kot en sam izbruh glasbene moči.

Vsekakor prepoznavnosti in svojstvene izvirnosti nastopu ne morem odrekati, zato pa je toliko bolj moteč vtis, da ni nobene notranje dinamike, da se zvok samo stopnjuje in nikoli razreši, pesmi pa dajejo vtis, kot da se začnejo od nikoder in končajo prav tako. Tako je nastop pustil vtis pomanjkanja trdne glasbene vsebine in substance, praznine, ki je glasbena moč in butanje zvoka pač ne moreta nadomestiti.

Marjan Ogrinc

Nazaj