16.02.2005
THUNDERBABIES – Thunderbabies (Samozaložba, 2004)


BIGor (Igor Bašin – recenzija plošče) Radio Študent

Po predstavah na FV festivalu, MKC Underground festivalu in mednarodnem festivalu garažnega rocka v Petkovem mlinu na Tratah se je z lanskimi nastopi v okviru Klubskega maratona garažnorockovski trio Thunderbabies prebil iz zatohle garažne anonimnosti. S koncertnim rutiniranjem je skupina naredila usodni korak in po demo posnetkih iz leta 2003, ki so nastali v prostoru za vaje in so jih zato naslovili s K4-411, se je odločila izdati prvenec. Ploščo, ki so jo posneli novembra lani v KUD-u Šmarje-Sap z Gregorjem Deržičem, je skupina izdala v samozaložbi... (več v nadaljevanju...)

RADIO ŠTUDENT sreda, 16. 2. 2005
TOLPA BUMOV ob 19.00


THUNDERBABIES – Thunderbabies (Samozaložba, 2004)


*Po predstavah na FV festivalu, MKC Underground festivalu in mednarodnem festivalu garažnega rocka v Petkovem mlinu na Tratah se je z lanskimi nastopi v okviru Klubskega maratona garažnorockovski trio Thunderbabies prebil iz zatohle garažne anonimnosti. S koncertnim rutiniranjem je skupina naredila usodni korak in po demo posnetkih iz leta 2003, ki so nastali v prostoru za vaje in so jih zato naslovili s K4-411, se je odločila izdati prvenec. Ploščo, ki so jo posneli novembra lani v KUD-u Šmarje-Sap z Gregorjem Deržičem, je skupina izdala v samozaložbi. Tvori jo trinajst avtorskih skladb: Dude Jake, Mediocrity Queen, Shake Up Baby, So Cruel, Joe Miller, Thunder Baby, Raver, Don't Try to Shut Me Down, Cold Chill, Love Means Less Them a Word, The Strayer, Born into Sight in Sad Story.

CD YU 1462 (v PL) THUNDERBABIES/thunderbabies V CELOTI!!!

Thunderbabeis z Dežurnimi krivci, Crazed Farmers, Muškat Hamburg tvorijo jedro nove generacije slovenskih rock and roll-ovskih skupin. Njihova posebnost je v tem, da gradijo lastno izraznost na zapuščini dobrega starega punk rocka s prilivi garažnega rocka, kar zgovorno kažejo s priredbama Real Kids in The Gories, ki ju Thunderbabies igrajo na koncertih, niso pa ju objavili na prvencu. V naša ušesa pošiljajo zgolj avtorske komade, s katerimi zaokrožajo uvodno fazo prodiranja na domačo sceno. Vsaka izdaja ima simbolično vrednost in vrednost prvenca je toliko večja, saj se z njim vsaka skupina uradno afirmira.

Trio Thunderbabies se naslanja na prvinskost punk rocka in iz njega črpa preprost, neposredni rockovski naboj, ki smrdi tudi po proto-punkovski surovosti. Dokaj uspešna realizacija prvenca vseeno odkriva nekatere slabosti Thunderbabies, ki se kaže predvsem v zadržani in hladni vibri celotnega albuma. S preveč linearnim utripom albuma ne stopa v ospredje raznolikost punk rockovskih melosov, ki se razgibavajo med udarnimi, ostrimi skladbami in že skoraj baladami. Manjka ji razgibanosti in predvsem igrivosti, h kateri skupina stremi, in očitno je, da se Thunderbabies kot skupina še kali in išče željen skrivnostni, iskrivi žar, s katerim bi njihova godba dobila večjo prodornost in tudi silovitost. Pridobljeno rutino mora nadgraditi z večjo sproščenostjo, kar je osnova za vsak dober punk-rockovski bend. Njihova glasba je žejna vznesenosti, vročekrvnosti in igrivosti ter kliče k rock and roll akciji, ki pa je na prvencu še ni. Morda se je skupina prezgodaj odločila za objavo prvenca, vseeno pa gre za korajžen korak, ki se bo s trdim piljenjem izraznosti skupini zagotovo obrestoval s časom.

Igor Bašin

Nazaj